De sociale economie genereert meer dan 35.000 directe banen in de regio

De regio heeft ongeveer 2.000 bedrijven in de sociale economie met meer dan 35.000 directe werknemers, waarvan 98 procent lid is van coöperaties, volgens de Minister van bedrijfsleven, werkgelegenheid, universiteiten en Portavocía, Valle Miguélez, die vandaag in Madrid heeft deelgenomen aan de conferentie “10 jaar Spaanse wet van de Sociale Economie”.

De Spaanse Bedrijfsconfederatie van de Sociale Economie (CEPES) is de organisator van dit evenement, dat wordt geopend door zijn president, Juan Antonio Pedreño, samen met de president van de centrale regering, Pedro Sánchez. Het evenement bracht vertegenwoordigers van de regering, de autonome gemeenschappen en de Europese Unie samen, evenals voormalige ministers en afgevaardigden die de afgelopen tien jaar hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de sociale economie.

Miguélez benadrukte de steun van de regionale regering voor de sociale economie met acties zoals de goedkeuring van het vorig jaar ondertekende Pact voor de Sociale Economie 2021-2024, waarin de oprichting van 1.000 nieuwe bedrijven, 5.000 banen en de integratie van de sociale economie in de Ris4mur-strategie voor slimme specialisatie wordt overwogen. “De pacten zijn de grote motor van de sociale economie in onze regio, het resultaat van de alliantie tussen de belangrijkste actoren van de sociale economie en de overheid, waarin we samenwerken om maatregelen aan te bieden die nog meer dynamiek, moderniteit en duurzaamheid voor de sector impliceren,” zei hij.

4,1 procent van de actieve werknemers in de regio behoort tot bedrijven in de sociale economie, ruim boven het nationale gemiddelde, dat op 1,8 procent ligt. Deze bedrijven zijn voornamelijk afkomstig uit de dienstensector (68 procent), landbouw (14 procent), industrie (11 procent) en bouw (7 procent). De regio Murcia is een van de Gemeenschappen die de nationale statistieken over de oprichting van bedrijven en de werkgelegenheid in de sociale economie leiden.

De minister wees erop dat ” de sociale economie voor ons een besloten en prioritaire inzet is. Aangezien het een bedrijfsmodel is gebaseerd op solidariteit, betrokkenheid en de deelname van mensen aan het management van het bedrijf. Een veerkrachtig model dat ook niet verhuist”.

Miguélez nam deel aan het colloquium over de impact van wet 5/2011 op de autonome gemeenschappen, samen met raadsleden van de forale gemeenschap van Navarra, De Balearen en Galicië.

Geef een antwoord