Duurzame en gedigitaliseerde groei markeert de roadmap van familiebedrijven in 2022

Digitalisering, duurzame ontwikkeling, professionalisering en internationalisering worden gepresenteerd als belangrijke pijlers om de groei van familiebedrijven te versterken en te stimuleren. Dit is een van de conclusies van de conferentie ‘Growth, collaboration agreements and other corporate operations: response to the challenges of the family business’, die vanmorgen in het Agalia Hotel werd gehouden door de Murcian Association of Family Business (AMEFMUR), Aurea Capital Partners en Cuatrecasas.

Het doel van het opleidingsevenement was na te denken over hoe het familiebedrijf de uitdaging van de groei moet aanpakken, een collectief dat meer dan 90% van de bedrijfsstructuur van de regio vertegenwoordigt. De conferentie werd bijgewoond door ondernemers, managers en professionals die gespecialiseerd zijn in het beheer van dit soort bedrijven.

Cristina Fuentes, lid van de Raad van bestuur van Amefmur en vicevoorzitter van het Jeugdforum van de vereniging, wees erop dat “we vandaag de gelegenheid hadden om samen met Aurea Capital Partners en Cuatrecasas de sleutels te analyseren voor het definiëren van groeistrategieën, een fundamenteel stuk voor familiebedrijven om efficiënt en duurzaam bestuur te ontwikkelen, in staat om hun continuïteit te waarborgen en te reageren op de eisen van de samenleving en de markten”.

Van zijn kant, Carlos Blessed, ceo en medeoprichter van Aurea Capital Partners heeft uitgelegd dat “de opname van investeerders-partners om de uitdagingen van de culturele transformatie, internationalisering, digitalisering en diversificatie van het familiebedrijf in Spanje aan te pakken op de korte termijn, ze vormen een kans om twee belangrijke hefbomen te combineren: familietraditie in het management en internationale zakelijke kennis in de investering. Beide zijn essentieel voor het bereiken van de veerkracht van onze bedrijfsstructuur op de middellange en lange termijn, in een steeds veranderende macro-en micro-economische omgeving.”

Marta Mañez, partner in het commerciële gebied van Cuatrecasas, benadrukte dat “het succes in de uitvoering van groeiplannen hangt in een zeer aanzienlijk percentage van zijn fit met de doelstellingen, waarden en behoeften van de zakelijke familie. Elk gezin en elk bedrijf is anders en daarom moet het groeiplan van het bedrijf een maatpak zijn waarmee het zich duurzaam kan ontwikkelen.”

Tijdens de conferentie analyseerden Cuatrecasas en Aurea Capital Partners onder andere de overname-operaties en contracten voor zakelijke samenwerking als ideale instrumenten voor de implementatie van groeistrategieën, het overwinnen van de zorgen die voortkomen uit het niet 100% controleren van de eigendom en het beheer van het bedrijf.

Andere besproken onderwerpen waren de noodzaak om een correct intern en extern team op te richten op basis van de kenmerken van elk project of hoe het bestaan van familieprotocollen kan bijdragen tot een sterkere consensus die op zijn beurt bijdraagt aan het bereiken van groei en economische stabiliteit.

Oprichting van een school van opvolgers om toekomstige generaties op te leiden

Onder de acties die gaan lanceren Amefmur en Cuatrecasas, benadrukt de School van opvolgers, om nieuwe generaties op te leiden in die materialen die nodig zijn om te begrijpen hoe de goede governance van een bedrijf een aanzienlijke invloed op de duurzame ontwikkeling van het bedrijf en in de relaties tussen partners en familieleden.

Dit initiatief maakt deel uit van de samenwerkingsovereenkomst die beide entiteiten sinds 2019 ontwikkelen, met als doel het bevorderen van opleidingsactiviteiten over belangrijke juridische en strategische kwesties voor de groei en vooruitgang van familiebedrijven.

Geef een antwoord