Italiaanse maffia en betrekkingen met politiek en ondernemerschap

We praten erover met Vincenzo Musacchio, criminoloog, jurist en associate aan het Rutgers Institute on Anti-Corruption Studies (RIACS) in Newark (USA). Onderzoeker aan de High School Of Strategic Studies on Organised Crime aan het Royal United Services Institute in Londen. Momenteel doceert hij een cursus Criminologie van transnationale maffia organisaties bij RIACS in Newark. In zijn carrière was hij een leerling van Giuliano Vassalli, vriend en medewerker van Antonino Caponnetto, een Italiaanse magistraat bekend voor het leiden van de anti-maffia zwembad met Falcone en Borsellino in de tweede helft van de jaren 80.

Welke betrekkingen zijn er in de geschiedenis van Italië geweest tussen maffia ‘ s, politici en ondernemers?

Maffia ‘ s hebben altijd contacten met de politiek en de economische wereld nodig gehad om te kunnen bestaan. Op verschillende manieren, termen en intensiteit gebeurde dit zowel in pre-unitaire als post-unitaire Italië. De maffia ‘ s hebben de keuzes van de staat altijd geconditioneerd, in sommige historische fasen met geweld, vandaag met corruptie. Het bijzondere kenmerk van de Italiaanse maffia ‘ s is altijd geweest de metamorfose en de snelheid met betrekking tot de verandering van de politieke, economische en sociale referentiepunten van het huidige historische moment.

VERDIEPEN
Afval: hoeveel bedrijven zijn het slachtoffer van illegale infiltratie?
Hoe zijn de maffia ‘ s in de loop der jaren veranderd ?

Er was de overgang van de gewelddadige en intimiderende maffia methode (die niet verdwenen is om duidelijk te zijn) naar de corrumperende en geweldloze methode. De maffia ‘ s zijn er beetje bij beetje in geslaagd om bijna geaccepteerd te worden door het Italiaanse maatschappelijk middenveld. Zelfs vandaag de dag zijn er mensen die het bestaan van hetzelfde soms echt evident ontkennen. De nieuwe maffia ‘ s handelen steeds meer in legaliteit waardoor ze onzichtbaar worden.

Hoe dit soort maffia te bestrijden?

Ik denk dat het belangrijkste vaccin tegen dit virus is om de nieuwe generaties te informeren over de legaliteit en de Grondwet. Deze eerste werkzaamheden moeten uiteraard gepaard gaan met repressieve maatregelen van de politie en de rechterlijke macht. Het is een hard en lang werk, maar als het met eerlijkheid en ernst wordt gedaan, zal het uiteindelijk de gewenste vruchten dragen.

Zie je vandaag de wil om tegen de maffia te vechten?

Nee! Ik zie het niet op politiek niveau, in de regering, in de pers, in de massamedia, in algemene informatie. De meerderheid van de burgers Weet steeds minder van deze kwesties en niet-kennis leidt tot vergetelheid en natuurlijk tot niet-handelen. Zoals Paolo Borsellino al zei, hebben we een culturele beweging nodig die iedereen gewend raakt aan het voelen van de schoonheid van de frisse geur van vrijheid die zich verzet tegen de stank van moreel compromis, onverschilligheid, contiguïteit en dus medeplichtigheid. De woorden van de magistraat van Palermo blijven voorlopig een illusie.

Hoe beoordeelt u de beleidskeuzen van de afgelopen tien jaar in de strijd tegen de maffia?

Onvoldoende, vaak ontoereikend en nutteloos voor het doel. Er is behoefte aan systematische en homogene acties die de nationale grenzen overschrijden en ten minste op Europees niveau van invloed zijn. De maffia ‘ s zijn nu transnationaal en hun strijd kan alleen op hun eigen niveau worden gevoerd, anders is het vaak ineffectief. Ik behoor tot degenen die vinden dat het amendement 416a noodzakelijk is. De maffia ‘ s zijn veranderd en daarom moeten ook de strijdmiddelen worden aangepast en aangepast aan hun voortdurende metamorfosen. Het is noodzakelijk om de wetgeving inzake geconfisqueerde goederen te versterken, de novelle over 416-ter (exchange-mafia politieke verkiezingen) te verbeteren. Onaantastbaar dat wetgeving sterk gewenst door Giovanni Falcone (levenslange gevangenisstraf voor degenen die niet samenwerken, 41bis, versterking van de wetgeving over medewerkers van Justitie.)

Denk je dat maffia, politieke, economische en financiële macht bondgenoten zijn?

Absoluut ja! Het is duidelijk dat mijn ja moet worden begrepen in relatieve en niet in absolute zin. Om ons te begrijpen in de strijd tegen de maffia ’s is er een staat die de maffia’ s met kracht en vastberadenheid bestrijdt, maar er zijn ook afwijkende stukken van dezelfde die hen in plaats daarvan begunstigen. Hedendaagse maffia ‘ s zijn echter overal aanwezig waar je zaken kunt doen en werken. Economie, financiën en maffia ‘ s bestaan naast elkaar en zijn vaak solidair met elkaar om zaken te doen. Er is geen noodsituatie of crisis waar de maffia ‘ s niet hebben geprofiteerd van symbiose met CDs. sterke politieke, economische en financiële macht.

Kunt u ons uitleggen hoe het mogelijk was dat mensen als Dell ‘ utri en Cuffaro (veroordeeld voor externe concurrentie in de maffia vereniging en hulp aan de maffia) belangrijke electieve posten hadden kunnen bekleden?

Het is simpel: ze werden gestemd door de Italianen. Als ik het moet zeggen, dan denk ik dat als ze opnieuw zouden meedoen in het huidige kiesstelsel, ze ook herkozen zouden worden.

Waarom zijn de maffia de staat altijd een stap voor?

De meest spontane reactie die nu opkomt is dat het de staat is die een stap achter de maffia wil blijven. Daar lijkt weinig twijfel over te bestaan.

Je volgende gevecht tegen de maffia?

Al mijn verplichtingen op dit gebied liggen buiten Italië. Ik werk aan een Europees project over strategieën ter bestrijding van transnationale maffia ‘ s. Het is een moeilijke onderneming, maar ik ben er zeer gepassioneerd over.

De laatste vraag. Wat is de maffia vandaag?

Ik beantwoord deze vraag door te melden wat baas Frank Coppola zei tegen een Romeinse magistraat die hem ondervroeg en dat Giovanni Falcone rapporteerde tijdens een interview in 1991, toen dertig jaar geleden. “Drie magistraten willen vandaag procureur van de Republiek worden. De ene is erg intelligent, de tweede heeft de steun van de regeringspartijen, de derde is een eikel. De laatste krijgt de plek. Dit is de maffia.”In dit opzicht is de situatie sindsdien niet veel veranderd, dit moet ons zorgen maken en niet een beetje.

Geef een antwoord