Presenteerde het deel ‘de ochtendkrant van Ettore Bernabei’

Gepresenteerd in de Salone dei Duecento van Palazzo Vecchio het volume “Il Giornale del Mattino door Ettore Bernabei”, uitgegeven door Polistampa, bewerkt door Pier Luigi Ballini. Een cultureel en diepgaand inzicht in het politieke en sociale culturele leven in de jaren van 1951 tot 1956, toen de Florentijnse krant werd geregisseerd door Ettore Bernabei in de jaren van de eerste termijn van Burgemeester Giorgio La Pira.

Veel documenten van opmerkelijke figuren uit de culturele sfeer van de stad hebben bijgedragen aan de verrijking van het volume.

“Wat nu Florence is, de constitutieve waarden van onze gemeenschap, Onze manier van kijken, zijn het resultaat,” zei De voorzitter van de gemeenteraad Luca Milani – van die cultuur en dat actiebeleid dat de burgemeester van de brandstapel heeft gezien met alle wethouders en de raadsleden van de eerste consiliatura. Veel andere protagonisten hebben het culturele weefsel van die periode zeer vruchtbaar gemaakt, te beginnen met Ettore Bernabei en de vele journalisten, toen Jong, die de kans hebben gehad om te groeien en zich te vormen door te experimenteren in de “ochtendkrant” nieuwe formaten, columns, enquêtes, paginering, Fotografie.

Onder de vele – voortgezette Milani – zou ik graag Oriana Fallaci herinneren, een jonge aspirant-journaliste. De verhalen die voortkomen uit de afzonderlijke hoofdstukken stellen ons in staat om door deze periode te lezen en omvat wat belangrijk en beslissend Florence is geweest voor de geo-politieke gebied van Italië, voor de institutionele structuur en waarden, en ook om beter te begrijpen wat het bedrijf modern Italiaans werd, zijn kostuum, zijn evolutie of involutie. Onder vele belangrijke mensen genoemd, zou ik graag Sergio Lepri herinneren, historisch directeur van ANSA dat in 2019, in Palazzo Vecchio vierden we in zijn 100e verjaardag; in die jaren rechterhand en vastberaden medewerker van Bernabei.

VERDIEPEN
Il Giornale del Mattino, verhaal gereconstrueerd door Ballini met Milani
Wat bij het lezen van het boek naar voren komt, is zonder twijfel een krant die een broeinest was van ideeën en nieuws. De natie deelde zelfs met de ochtendkrant de pers, voordat deze zijn eigen had. De krant van Florence bij uitstek-concludeerde De voorzitter van de gemeenteraad Luca Milani-kon niet anders dan hier vandaag zijn om te praten over een geweldige krant, hoewel het een concurrerende krant was. Ik herinner me dat de directeur Agnese Pini aantreden op 1 augustus 2019, net na de viering van het 160-jarig bestaan van het dagelijks leven”.

De directeur van “La Nazione” Agnese Pini heeft een parallel gemaakt over wat kranten ooit waren en wat ze nu zijn. “Il Giornale del Mattino-voor directeur Agnese Pini-is een zeer belangrijk laboratorium geweest voor Florence en voor Italië, ook vanuit politiek oogpunt. Het waren allemaal personages die wisten hoe ze een dubbel Register moesten gebruiken: dat van politiek en dat van communicatie. Het was een moderne krant. De ochtendkrant was een van de eersten om foto ‘ s te gebruiken, iets wat lezers niet gewend waren.

De natie, bijvoorbeeld, kon het zich niet veroorloven. De ochtendkrant brak deze patronen. Het was een krant die onderzoek deed en behandelde onderwerpen die we vandaag konden vinden op sommige blog. Er is een thema dat bijna dagelijks naar voren komt in de politiek en dat vandaag volledig is verdwenen en het thema van het geloof is. Hij was aanwezig in de protagonisten van die tijd: Bernabei, La Pira, Fanfani. Een woord dat in plaats daarvan volledig is verdwenen in de nationale politiek van nu.

Het is altijd nuttig om een duik te nemen in ons verleden, juist omdat de verschillen die we kunnen zien ons inzicht bieden om te begrijpen wat we vandaag zijn geworden, en ook wat we verloren hebben”.

Naast de voorzitter van de gemeenteraad Luca Milani en de directeur van “La Nazione” Agnese Pini, naast de curator Pier Luigi Ballini, de voorzitter van de Stichting Spadolini – Nuova Antologia, Cosimo Ceccuti en de voorzitter van de Regionale Raad Eugenio Giani.

Geef een antwoord