Het orkest van Toscane woensdag 17 November om 21 uur in Lucca

Een geweldig evenement voor een belangrijke verjaardag. De Fondazione Cassa di Risparmio di Lucca herinner de advocaat Giovanni Cattani tien jaar na zijn dood met een concert, woensdag 17 November om 21, in de kerk van San Francesco, zal de protagonist Beatrice Venetië klaar om het orkest della Toscana en de trompettist Luca Betti leiden.

Giovanni Cattani is voorzitter van de Stichting van 2009 tot 2011; zijn persoonlijkheid heeft een stempel nog steeds voelbaar in het werk van de instelling, die heeft besloten, zoals het deed voor de ingenieur Giancarlo Giurlani, om een speciale avond te wijden, die de protagonisten zal zijn, onder andere, twee van lucca succes met een van de meest prestigieuze orkesten in Italië.

ORT is opgericht in 1980 en heeft zich al snel gevestigd door samen te werken met onder meer Salvatore Accardo, Yuri Bashmet, Frans Brüggen, Myung-Whun Chung, Daniel Harding, Yo-Yo Ma en Uto Ughi.

Op het podium Beatrice Venice, onder de jongeren en populaire dirigenten in de wereld, die terugkeert naar het regisseren in zijn Lucca na een periode vol verplichtingen en een groot succes: van samenwerkingen met orkesten over de hele wereld (La Fenice, en de Maggio Musicale Fiorentino, de New Japan Philharmonic, de Orquesta Filarmónica del Teatro Colón, en meer) tot grote faam in de media, van zijn eerste album (Mijn Reis) tot de publicatie van twee boeken.

Een andere welkome ’terugkeer’ op de trompet: de zeer jonge Luca Betti maakte zijn weg vanaf de eerste noten die in de rangen van de “Luporini” Filharmonie van zijn San Gennaro tot op de dag van vandaag worden genoemd. Een driejarige opleiding bij Riccardo Muti bij het Jeugdorkest “Luigi Cherubini” en daarna werd hij eerste trompet bij het orkest della Toscana. Maar niet alleen. In de loop der jaren was hij te gast in La Fenice, in het Teatro dell ‘ Opera in Rome en werkte hij als eerste trompet samen met Carlo Felice van Genua en de Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Er zijn alle ingrediënten voor een unieke en onvergetelijke avond, die een muzikaal programma van grote impact verdiende.

In feite begint het met de noten van de ouverture van Beethovens Coriolanus, en gaat het verder met het concerto voor trompet en orkest dat Haydn in 1796 componeerde voor de hoftrompettist Anton Weidinger, de maker van de sleuteltrompet, een nieuw instrument dat het publiek interesseerde en de verbeelding van veel componisten veroverde.

En dan Mozart, eerst de beroemde opening incipit van Don Giovanni, en dan een plechtige afsluiting, ideale bekroning van de avond, met Symfonie Nr. 39, niet verrassend genoemd “de heroïsche Mozart”.

Geef een antwoord